Правителството на Нидерландия и енергийните компании работят върху план за намаляване на сметките за енергия, който ще бъде обявен от министъра на климата и енергетиката Роб Джетън в рамките на деня, предава Euractiv.

Планът има за цел да подпомогне около един милион граждани на страната, които се смятат за най-засегнати от значителното увеличение на цените на енергията. Един от ключовите елементи на плана предвижда правителството да покрива част от сметките на домакинствата от 1 януари 2023 г. Освен това се предвиждат помощи както за ноември, така и за декември, съобщава местната медия NOS, на която се позовава Euractiv.

По оценка на властите един милион домакинства изпитват финансови проблеми поради нарастващите цени на енергията. Около 600 000 от тях са категорични, че никога преди не са се сблъсквали със затруднения да покриват сметките си.

Освен това на енергийните компании няма да бъде позволено да спират подаването на енергия към домакинства, които не могат да се справят с плащанията тази зима. В допълнение управляващите настояват компаниите да предлагат дългосрочни договори на клиентите си с възможности за отстъпки.

Според NOS в изтеклия меморандум кабинетът е обявил намаляване на енергийния данък за 2023 г. и допълнителната такса от 1300 евро за хората с минимален доход.