South Stream Transport B.V. - операторът на газопровода "Турски поток" - получи удължаване на лиценза за износ от властите на Нидерландия, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от компанията.

"В понеделник, 17 октомври 2022 г., South Stream Transport B.V. получи уведомление от нидерландските власти за подновяване на своя лиценз за износ“, се казва в изявлението. Лицензът за износ освобождава тръбопроводния оператор от разпоредбите на ЕС, забраняващи доставката на стоки и услуги, по-специално техническа поддръжка и поддръжка в Русия, включително в нейната изключителна икономическа зона и континентален шелф.

South Stream Transport B.V. е оператор на "Турски поток“, който транспортира природен газ от Русия през Черно море до потребителите в Турция и европейските страни. Фирмата е регистрирана в Нидерландия.

По-рано операторът на "Турски поток" обяви предсрочното отнемане на лиценза за износ на компанията заради санкциите на ЕС. В същото време новите ограничения не ограничават доставките на газ по газопровода за Турция и европейските страни.

Експортният газопровод "Турски поток" се състои от две разклонения, едното от които е предназначено да доставя газ на турските потребители, а второто - на страните от Южна и Югоизточна Европа. Общият капацитет на "Турски поток" е 31,5 милиарда кубически метра газ. Експлоатацията му започна през януари 2020 г.