Нидерландия създаде Група за диалог относно отговорността за престъпленията в Украйна, предава ТАСС, като се позовава от външнополитическото ведомство на страната. 

Работата на Групата бе лансирана от нидерландския външен министър Вопке Хоекстра по време на конференцията "Единство за правосъдие“, проведена в Лвов. Според изявление на МВнР, Групата ще работи в четири направления: подкрепа за Украйна от международни страни, действия, предприети от регионални и международни институции, национални разследвания и текущи инициативи за документиране на престъпления от гражданското общество.

Работата се ръководи от назначени съпредседатели - поне по един представител на Украйна във всяка от областите, както и представители на Международния наказателен съд (МНС), ЕС и гражданското общество. "Всичко, което правим за Украйна, трябва да бъде направено и с Украйна", подчерта Хоекстра. "Те трябва да отговарят. И Групата за диалог ще гарантира, че това ще остане така".

Групата за диалог е механизъм за координация, който предлага платформа за държави, международни организации и заинтересовани страни от гражданското общество за обсъждане и съгласие по национални и международни инициативи за отчетност. През април са предвидени първите срещи по определени направления на работа.

Миналата година в Хага се проведе конференция за отговорността за престъпленията в Украйна, по време на която 45 държави, както и МНС и Евроюст, декларираха своя политически ангажимент за създаването на групата.