Министърът на външните работи на Нидерландия  Вопке Хоекстра е обявил, че обучението на украински пилоти на изтребители F-16 ще започне "много скоро". Той е заявил това, когато е пристигнал за консултации с колегите си от страните от ЕС в Брюксел, съобщава Европейская правда с позоваване на  RTL Nieuws.

Съединените щати, които произвеждат изтребители F-16, подкрепиха обучението на украинци да управляват тези бойни самолети. Според САЩ обучението на пилоти ще се проведе в Европа.

Нидерландският външен министър Хоекстра не е заявил дали ученията ще се проведат в Нидерландия. Страната обединява усилията си с Дания, Норвегия и Белгия, е заявил той и министърът не иска да прекъсва сътрудничеството с преждевременни съобщения.

Хоекстра също не е пояснил дали нидерландски инструктори ще обучават украинците и не е уточнил кога първите украински пилоти ще могат да започнат обучение. Но е подчертал, че това ще стане много скоро. "Всеки път, когато вземахме принципно решение, обикновено много бързо решавахме оперативните въпроси“, е заявил министърът.

Преди това се е случвало например с доставката на тежка артилерия, е добавил Хоекстра. "И с право, защото всеки час е от значение. Тези предишни решения неизменно са били разработвани в продължение на дълъг период от време и подготовката за тях често се е извършвала паралелно", е допълнил той.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви преди няколко дни, че подробностите за доставката на F-16 в Украйна "ще бъдат уточнени през следващите седмици".