Правителството на Нидерландия ще отдели 2,5 милиарда евро за подкрепа на Украйна през следващата година.Това съобщи в социалната мрежа "Туитър“ премиерът на страната Марк Рюте, предаде Укринформ.

"Докато Русия продължава войната срещу Украйна, Нидерландия ще оказва помощ на Украйна - военна, хуманитарна и дипломатическа. Ние инвестираме 2,5 милиарда евро за това през 2023 г. Украйна може да разчита на Нидерландия. Току-що потвърдих това в разговор с президента Володимир Зеленски“, написа Рюте.

На свой ред украинският президент благодари за отпуснатите средства.

"Имах важен разговор с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. Благодаря за решението да се отпуснат 2,5 милиарда евро за подпомагане на Украйна в борбата срещу агресора. Оценяваме подкрепата на Нидерландия! Продължаваме да работим заедно за укрепване на отбранителната способност, енергийната стабилност и възстановяване на критичната инфраструктура", написа Зеленски в "Туитър“.

Нидерландия вече е предоставила почти 1 милиард евро военна помощ на Украйна, припомня агенцията. Освен това се очаква странатада предостави на военните на Киев тежка военна техника. Общата стойност на следващия пакет от помощи е 120 милиона евро, от които 45 милиона евро са предназначени за танкове Т-72.