Правителството на Нидерландия е изпратило експерти в Румъния, които са натоварени със задачата да потвърдят готовността на страната за присъединяване към Шенгенското пространство, съобщава електронното издание Romania Insider.

Мисията е съставена от експерти и ще продължи до края на тази седмица. Припомня се, че по-рано с подобна цел в северната ни съседка бяха изпратени експерти от институциите на Европейския съюз, които заключиха, че Румъния отговаря на критериите за присъединяване.

След това Европейската комисия призова Съвета да вземе необходимите решения "без по-нататъшно забавяне“, за да позволи на трите оценявани държави (България, Румъния и Хърватия) да станат пълноценна част от шенгенската зона.

Нидерландският парламент обаче призова правителството да се въздържа от необратими стъпки по отношение на присъединяването на Румъния към Шенген, докато не анализира функционирането на върховенството на закона, ситуацията с корупцията и организираната престъпност както в Румъния, така и в България, подчертава Romania Insider.