Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте изрази разбиране към Германия и други страни, които искат да формират "широка коалиция" за прехвърлянето на танкове в Украйна, съобщава новинарският телевизионен канал CNN.

В рамките на речта си на Световния икономически форум в Давос Рюте подчерта, че изпращането на военна техника в Украйна среща широка подкрепа.

"Разбира се, има дискусии за танковете и тук въпросът е, че това ще бъде следващата стъпка в борбата. Може да е необходимо, но разбирам, когато германците и други казват, че има нужда от широка коалиция“, отбеляза Рюте.

По думите на нидерландския премиер е "много важно Украйна да спечели войната“. Но, по думите му, "трябва да бъдете честни с него (Зеленски – бел.ред.) и да кажете: ако искате танкове, тогава е необходимо не една, а група държави да ги изпратят“. Въпреки това Рюте изрази увереност, че Европа и САЩ ще постигнат съгласие за доставките на танкове на Киев.

По-рано държавният глава на Украйна Володимир Зеленски изрази благодарност на Марк Рюте за намерението му да прехвърли системи за противовъздушна отбрана Patriot  на военните на Киев, което ще засили противовъздушната отбрана на страната.