Нидерландското правителство работи за прекратяване на целия внос на втечнен природен газ от Русия, заяви министърът на енергетиката Роб Йетен в интервю за Bloomberg, цитирано от РБК-Украйна.

"Нидерландия спря подписването на нови договори за внос на втечнен природен газ от Русия тази година, без да обяви решението и работи върху прекратяването на вече съществуващи договори", заяви Йетен.

"Трябва да направим всичко възможно, за да държим руските естествени енергийни източници далеч от нашата система и вече постигнахме успех с въглища, тръбопроводен газ и петрол“, припомня той.

Според агенцията Нидерландия е транзитна страна за доставка на руски газ, което означава, че решението може да има по-широко въздействие върху Европа.

Страната все още внася руски втечнен газ по стари споразумения, подписани до 2023 г., които представляват около 15% от общия й внос. Според данните от проследяването на плавателни съдове Нидерландия се е превърнала в четвъртия най-голям купувач на руски втечнен природен газ в Европа.