Нидерландското правителство нареди експулсирането на няколко руски дипломати заради "продължаващите опити на Русия да настани офицери от разузнаването в Нидерландия под дипломатическо прикритие“, съобщава Politico.

Нидерландия също така подчерта, че ще затвори генералното си консулство в Санкт Петербург в понеделник и руския търговски офис в Амстердам до вторник.

Държавата експулсира 17 руски дипломати миналия март поради опасения за шпионаж след нахлуването на Русия в Украйна – след което Москва експулсира 15 нидерландски дипломати.

"Преговорите с Русия относно условията за изпращане на дипломати напред и назад на дипломатически постове досега не са довели до нищо“, се казва в изявление на правителството. "Русия продължава да се опитва тайно да настани офицери от разузнаването в Нидерландия като дипломати. В същото време Русия отказва да издава визи на нидерландски дипломати за персонала на г

Генералното консулство в Санкт Петербург и посолството в Москва.

Това описва ситуацията като "неприемлива“ и "несъстоятелна“. От  нидерландското правителството добавиха, че е "важно посолствата да останат отворени като комуникационен канал, дори сега, когато отношенията с Русия са по-трудни от всякога“.

Дипломатите имат две седмици да напуснат страната.

От Министерството на външните работи на Русия отбелязаха, че ще "дадат подходящ отговор“ на решението на нидерландското правителство, според доклад на РИА Новости.