Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Нидерландия Марк Рюте подписаха двустранно споразумение за сигурност между Киев и Амстердам, предава РБК-Украйна.

По време на срещата в Харков Зеленски и Рюте проведоха разговори в тесен, разширен и военен кръг. По-специално беше подписано споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между страните.

Споразумението циментира решението на Амстердам да продължи да си сътрудничи, за да продължи да предоставя и разширява помощта за Украйна при защитата й срещу руската инвазия толкова дълго, колкото е необходимо.

Документът ще бъде валиден десет години от датата на подписването.

По-специално беше регистрирано предоставянето на военна помощ от Нидерландия в размер на 2 милиарда евро през 2024 г. и продължаваща подкрепа през следващите 10 години.

"Документът съдържа мощен военен блок, който предвижда предоставянето на Украйна на модерна военна техника и подкрепа на отбранителната индустрия. Приоритетът е в предоставянето на противовъздушна отбрана, артилерия, бронирана техника, в подкрепа на морските и далекобойните способности и по-специално на ВВС“, пишат от пресслужбата на украинския държавен глава.

В невоенната сфера се приема:

засилване на помощта за Украйна за икономическо възстановяване;

противодействие на хибридни заплахи, в областта на разузнаването, кибер и информационната сигурност, в борбата с организираната престъпност, както и в областта на критичната инфраструктура.

По-специално, документът съдържа разширени блокове относно:

санкционни ограничения, компенсации за загуби и търсене на отговорност от Русия;

подкрепа от Нидерландия за културното наследство на Украйна.

подкрепа от Нидерландия за бъдещото членство на Украйна в Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

"Определен е 24-часов механизъм за реагиране при извънредни ситуации в случай на повторна военна агресия срещу Украйна“, допълват от кабинета на президента.