Новият посланик на САЩ в Турция Джеф Флейк официално встъпи в длъжност. Това идва в критичен момент в отношенията Анкара-Вашингтон, когато администрацията на американския президент Джо Байдън изглежда търси по-голямо участие на Турция в украинския въпрос. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за пореден път обяви готовността си да окаже посредническа помощ за евентуални разговори между Москва и Киев, но също така подчерта намерението си да запази задълженията си към НАТО в случай на война, пише руският вестник “Независимая газета“.

В официално изявление Джеф Флейк отбеляза, че Турция е незаменим съюзник на САЩ в НАТО и важен партньор в "непрекъснато променящ се регион“. Флейк подчерта, че интересите на двете държави надхвърлят политиката и сигурността.

"САЩ и Турция се възползват от тясно икономическо партньорство, основано на балансирана търговия, инвестиции, иновации и сътрудничество“, каза Флейк по същото време. "В Турция има около 2000 американски компании. Турският бизнес е успешен в САЩ, подчерта той. Изявлението има особен резонанс на фона на икономическата криза, пред която е изправена Анкара.

Медиите в региона обръщат специално внимание на факта, че Флейк започва работа, когато членовете на НАТО обмислят отговор на Москва в случай на въоръжена конфронтация за Украйна. Анкара изгради специални отношения както с Москва, така и с Киев, което й даде шанс да внесе предложение за организиране на среща на президентите Владимир Путин и Владимир Зеленски на нейна територия. Онзи ден по телевизията Ердоган потвърди готовността си "ако и двете страни желаят" да приеме лидерите на двете държави, за да могат те "да продължат пътя на възстановяване на атмосферата на мир". Трудно е обаче да се каже колко сериозно Кремъл приема подобни предложения.

Между другото, Ердоган подчерта, че страната му се застъпва за целостта на Украйна. Ако над Киев надвисне заплахата от въоръжен конфликт, Анкара ще спази задълженията си в рамките на НАТО, каза Ердоган. "Искаме да намерим решение на настоящата криза чрез диалог и дипломация“, каза той. "Продължаваме да призоваваме Русия и Украйна да се държат конструктивно и сдържано. Но Турция ще изпълни изискванията си във връзка с членството си в НАТО. Така той отговори на въпроса на журналист дали републиката ще подкрепи Украйна в случай на въоръжен конфликт. Но какви са изискванията в рамките на военния блок, Ердоган не уточни.

Флейк представляваше Аризона в Сената на САЩ от 2013 до 2019 г. Той има опит в работата в комисията по външни работи на горната камара на Конгреса. Въпреки принадлежността си към републиканския лагер, Флейк често критикува политиката на предишния президент Доналд Тръмп. В навечерието на президентските избори през 2020 г. Флейк излезе в подкрепа на Байдън, като отказа да гласува за преизбирането на своя предшественик. Дипломатът идва от семейство мормонски пионери, което породи спекулации, че дейността му като посланик в Анкара ще бъде отчасти насочена към защита на правата на религиозните малцинства в Турция. Тази версия засега не е потвърдена.

"След като Ердоган номинира Мурат Мерджан за първия в историята политически назначен за поста посланик във Вашингтон през февруари 2021 г., Байдън отвърна с реципрочността, като номинира Джеф Флейк за политически назначен през юли миналата година“, заяви бившия турски депутат и старши директор на турската програма към американската фондация за защита на демокрациите Айкан Ердемир. "Много анализатори прогнозираха, че появата на посланици с преки връзки с техните президенти ще помогне за разрешаване на обтегнатите отношения. А отношенията между Вашингтон и Анкара са засенчени от дипломатически спорове и кризи, припомни той.

"Въпреки факта, че администрацията на Байдън все още смята Ердоган, с неговия нарастващ авторитаризъм, за политически токсична фигура и се въздържа да го покани на срещата на върха на демокрациите миналия декември, предизвикателствата, пред които Вашингтон беше изправен в Афганистан и Украйна, принудиха САЩ да търсят по-прагматични отношения с представители на турския естаблишмънт, участващи в сигурността и политиката“, обясни експертът, като отбеляза, че тези връзки, според Вашингтон, се основават на способността да се извършват "транзакционни сделки“. Тези настроения, каза Ердемир, са отразени не само в изявленията на Флейк, но и в нарастващото нежелание на администрацията на Байдън да обвинява Турция в нарушаване на правата на човека.

"Ердоган се надява, че обстоятелствата и проблемите на сигурността, пред които е изправена администрацията на Байдън, ще принудят Вашингтон да отстъпи от обещанието си да следва линия, фокусирана върху човешките права, в полза на бизнес отношения quid pro quo“, заключи събеседникът на вестника.

Превод и редакция: Юлиян Марков