Министърът на външните работи Буяр Османи от Пустец и Голо Бърдо в Албания и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски от Скопие призоваха "македонците“ в Албания да не се поддават на натиск за асимилация от България. Отскоро София предлага български паспорти на представители на признатото ни малцинство в Албания, за да се декларират като българи, пише скопското електронно издание "Независен“.

Ковачевски заяви, че ще разговаря с албанския си колега Еди Рама за проблемите на "македонците“ в Албания на предстоящата среща на върха на Отворени Балкани в Белград.

В отговор на журналистически въпрос Ковачевски заяви в неделя, че няма съмнение, че "македонците“ в Албания ще могат свободно да декларират своята етническа принадлежност при преброяването, което трябваше да започне на 1 октомври, но албанските власти го отложиха за следващата година поради липса на технически средства за преброителите.

"Ние, като държава, винаги присъстваме сред тях. Въз основа на преброяването всеки от тях ще може свободно да се изразява в Албания като македонец, естествено. Ако има натиск, не трябва да му се поддават и знам, че Албания ще направи преброяването по всички най-високи стандарти на Европейския съюз и Евростат. Това със сигурност ще предотврати всякакъв натиск по отношение на каквото и да е влияние върху всеки гражданин, независимо от неговата етническа принадлежност“, обясни Ковачевски. По думите му, "македонците“ в Албания вече имат своя партия, депутат и кмет.

Превод и редакция: Иван Христов