Изпълнителният директор на Косовската енергийна корпорация (KEK) Нагип Красничи съобщи, че скоро ще бъде обявен търг за продажба на въглища и че сред проявилите интерес към покупката е Енергийната корпорация на Северна Македония - ЕСМ, предава скопското издание "Независен“.

В снощното интервю пред прищинската KTV Красничи заяви, че досега е имало преговори между корпорациите на двете страни за обмен на въглища и електроенергия, но няма конкретни споразумения. Според Красничи това се дължи, наред с други неща, на голямото търсене на електроенергия в Северна Македония.

Той каза, че КЕК е уведомила македонските партньори, че ще бъде обявен търг, а те са проявили интерес да закупят косовските въглища.

"Говорили сме с ръководителите на Македонската енергийна корпорация за възможността за обмен на въглища и електроенергия, но в момента не виждаме много възможности за осъществяване на този обмен, защото те също имат големи изисквания за електроенергия. Разговорите обаче продължават и можем да очакваме нещо подобно в бъдеще. Това, за което се разбрахме, е да публикуваме търг за продажба на въглища и те проявиха интерес да дойдат и да купят въглища от нас“, поясни Красничи.

Той добави, че критериите на търга са определени, но по-късно "пазарът ще каже каква ще бъде продажната цена“ на косовските въглища.

Той спомена, че Косово обаче не е готово да изнася големи количества въглища и отрече твърденията в някои медии, че има заявки за внос на въглища от Сърбия.

Въглищата в Косово се получават от лигнитни въглища и ще продължат да бъдат важен местен източник на енергия поради големите си запаси. Косово е много богато на лигнитни въглища, които представляват около 90% от производството на електроенергия в Косово. Страната е пета в света по запаси от лигнитни въглища и на трето в Европа. Лигнитни въглища има в Косовския басейн, Дукаджин и Дреница. Косовският лигнит е с високо качество за производство на електроенергия.

Превод и редакция: Иван Христов