Централната избирателна комисия (ЦИК) на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) в събота ще провери кандидатурите, отговарящи на критериите за избор на председател на партията, след като в 16:00 часа в петък изтече крайния срок за издигане на кандидатури за лидерския пост, пише скопският вестник “Независен“.

Четири са внесените кандидатури за партиен лидер на СДСМ - Димитър Ковачевски, настоящ зам.-министър на финансите, Фросина Ременски, бивш депутат и заместник-председател на СДСМ, Властимир Алексовски, член и активист на СДСМ от общинската организация на партията от Куманово и Йован Деспотовски, директор на Дирекция за технологични индустриални развойни зони.

Последният се кандидатира Деспотовски, който внесе в ЦИК своята програма "Концепция 28", в която според него фокусът е върху хората.

"Предлагаме концепция в политиката, която няма да тръгва от "Кой", а от "Как" и "Какъв човек/хора" ни трябват. Концепция, която чрез конкретни и измерими резултати ще укрепи СДСМ като водеща политическа сила в Северна Македония след следващите парламентарни избори. Концепция, която ще осигури приемственост и качество в прилагането на съвременните ценности и прогресивни политики до 2028 г.,“ се казва в програмата на Деспотовски.

Димитър Ковачевски представи кандидатурата си с предаването "Заедно, отговорно и всеотдайно“, след което написа в профила си във Фейсбук, че "във време на предизвикателства пред македонското общество е отговорно да направиш крачка, да действаш.

"Да направи СДСМ ефективен, организиран и ангажиран с решаването на проблеми. Заедно, отговорно и всеотдайно. Гражданите искат работа, решения и много отговорност. Трябва да извлечем поуки и да направим сериозни промени, за да възстановим доверието, да обединим членската маса и бързо да се върнем на правилния път. За да постигнем това, трябва да поставим професионални и всеотдайни хора на всички позиции, които ще донесат реална промяна и ще работят отговорно. Вярвам, че само така ще възстановим доверието на гражданите в институциите, но и че ние като държава можем и умеем да се справяме сами. Моят приоритет ще бъде вътрешната политика, ефективното функциониране и реализация, както и подобряването на икономическия стандарт на гражданите,“ каза Ковачевски.

Фросина Ременски подаде символично кандидатурата си по време на 16-дневната акция срещу насилието над жени, като насърчи жените да не се отказват от мечтите си.

"Искам да бъда пример чрез кандидатурата си и да насърчавам всички жени, независимао на каква позиция са да не се отказват от мечтите си и да продължат да се борят, каквото и да става и насърчавам социалдемократите да подкрепят моята кандидатура,“ каза Ременски.

Обяснявайки кандидатурата, тя подчерта, че целта и мотивът за нейното самоиздигане на кандидатурата за председател на партията са актуалната обществено-политическа и партийна дейност, която е имала в момент, когато СДСМ е взимала трудни решения.

Изборът за нов пресдедател на партията се провежда след оставката на министър-председателя и лидер на СДСМ Зоран Заев, след края на втория тур на местните избори, поемайки отговорност за, както каза той, лошите резултати на изборите.

С Решение на Изпълнителния съвет от 26 ноември 2021 г. са насрочени извънредните избори, които ще се проведат на 12 декември 2021 г. Процедурата за кандидатстване стартира на 27 ноември и приключи в петък. Право да се кандидатират имат всички членове на СДСМ, които отговарят на критериите в съответствие с Устава на СДСМ. За председател на СДСМ може да се кандидатира лице, което има поне пет години членство в партията и което е избирано от Конгреса поне веднъж за член на един от партийните органи. Местните избори ще се проведат от 80 общински избирателни комисии и избирателни секции.

Превод и редакция: Юлиян Марков