Дунавските соколи са живели както в Румъния, така и в България. В Румъния са забелязани последно в Добруджа и Тимиш. Към момента обаче се смята, че не  съществува екземпляр у нас, пише Newsweek.ro. 

В България обявиха, че са успели да излюпят първите дунавски соколчета, родени в инкубатор и заснеха видео за това. 

"Ако сте си представяли какво е да работиш в Спасителен център за диви животни "Зелени Балкани", сега можеш да добавиш още една дейност". Вече трети ден от организацията се грижат за малките соколчета. 

"Това е колкото хубава работа, която те зарежда с емоция и ентусиазъм, толкова и сериозна и страшно отговорна!", казват грижовните активисти.  

"Тези соколи са надеждата за запазване на крехката популация на соколи в страната ни. Популация, създадена благодарение на почти петнадесетгодишните усилия на екипа на НПО "Зелени Балкани" и нашите партньори и дарители!", обявиха българите.

Дунавският сокол е застрашен вид сокол. В миналото видът е бил разделен на няколко подвида, в момента само два от тях са признати от орнитолозите.

Застрашен от изчезване

Falco cherrug cherrug среща се от Източна и Централна Европа до река Енисей, Алтайските планини и степните райони на Централна Азия в Китай и Северна Монголия.

Първите ловни соколчета за тази година вече се излюпиха в "Спасителен център – Зелени Балкани", съобщиха от организацията. Те ще бъдат отгледани до седмия си ден, след което ще бъдат върнати обратно на родителите им.