Украйна "прави на парчета" руските системи за ПВО С-400, с които Кремъл се гордее. Това е болезнена и скъпа загуба за Русия, пише американското списание Newsweek.

Киев все по-често се насочват към скъпите системи за противовъздушна отбрана с голям обсег на действие на Москва в Крим.

Според Международния институт за стратегически изследвания в началото на 2023 г. Русия разполага с около 96 мобилни зенитно-ракетни системи С-400, класификация на НАТО – SA-21 Growler.

Трудно е да се получи точна представа за руските загуби в континентална Украйна и в анексирания Кримски полуостров, но според нидерландското разузнавателно издание Oryx Русия е загубила ключови компоненти на своите С-400 поне в пет отделни случая, включително командни пунктове, пускови установки и радари.

Възможно е да има и други загуби в запасите от С-400 на Москва, а някои доклади посочват неуточнени повреди на системите С-400 в Русия. 

С-400 се счита за еквивалентен на системата за противовъздушна отбрана Patriot на американската армия и за златния стандарт на руската противовъздушна отбрана. Тя е модернизираната версия на С-300 на Москва от Студената война, която е използвана и при нахлуването на Русия в Украйна.

Експертите твърдят, че С-400, която първоначално се е представила добре в Украйна и е възпрепятствала способностите на Киев, сега все по-често става мишена на украински атаки, които не успява да отблъсне.

Загубата на една система С-400, макар и все още да е сравнително рядко срещана, ще е болезнен, скъп и унизителен удар за руската противовъздушна отбрана.  С-400 е с цена от около 200 млн. долара (367.90 млн. лева).

Две от регистрираните загуби на Русия са през последните 30 дни. На14 септември украинските сили нанесоха удар по С-400 близо до Евпатория, на контролирания от Русия Кримски полуостров. Първоначално безпилотни самолети са атакували радара и антените, а след това ракети са унищожили останалата част от системата С-400, съобщи източник от украинската служба за сигурност пред "Украинская правда" тогава.

На 23 август Киев извади от строя и друга система С-400 в Западен Крим при атака, в която според украински служител е използвана "нова, напълно модерна" ракета. Смята се, че това е намек за модификация на украинските противокорабни ракети "Нептун" за сухопътно нападение, а преди избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г. Русия е имала пет батареи С-400 в Крим, според Forbes.

Системата С-400 е свързана с други руски системи, като например варианти на московската ракетна система "Бук", което означава, че ако една система С-400 бъде извадена от строя, това "подкопава функционалността на местните системи за противовъздушна отбрана като цяло, се посочва в сатията на американското издание.

На 13 септември Украйна повреди руски военен кораб и подводница, акостирали в руската военноморска база в Черно море в Севастопол, с ракети, за които се предполага, че са Storm Shadow. След това сателитни снимки, споделени с Newsweek, показаха последиците от ударите по кримския сух док.

След втората атака миналата седмица базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната заяви, че Русия вероятно е имала "тактически провали", които биха могли да "отразяват по-широк системен проблем с руската противовъздушна отбрана в окупирания Крим".

Сега може да станем свидетели на началото на тенденция, при която С-400 са все по-често обект на нападение. Сложните ударни операции на Украйна, които изваждат от строя системите С-400, показват, че те вероятно "предизвикват известно безпокойство" у Киев.

Въпреки това Русия вероятно работи по укрепване на защитата си около своите С-400. "Този тип конфликти обикновено са битка за последователни подобрения и от двете страни.