По последни данни Русия е загубила единствена по рода си радарна система - задхоризонтната радиолокационна станция "Контейнер 29В6“, разположена в Ковилкино, Република Мордовия. Както украински, така и руски източници съобщават, че Киев е предприел атаки на стотици километри навътре в руска територия, отбелязва американското издание Newsweek.

По-рано тази седмица украинските медии съобщиха, че дронове на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са ударили съоръжение, в което е разместена "Контейнер 29В6“. Атака срещу станцията имаше и на 11 април.

В сряда Артем Здунов, губернатор на Мордовия, обяви, че украински безпилотен летателен апарат "отново е атакувал обект“ около 08:00 часа местно време. По думите му руската противовъздушна отбрана е свалила дрона.

В съобщение на Telegram канала ВЧК-ОГПУ, за което се твърди, че е базирано от вътрешна информация от руските сили за сигурност, се уверява, че "атаката е била успешна и сега руската задхоризонтна станция не работи“.

Уникалният радар "Контейнер 29В6“ е част от руската система за ранно предупреждение за откриване на идващи заплахи от хиляди километри, като например балистични ракети с голям обсег. Той може да проследява изстрелвания на крилати и хиперзвукови ракети и излитания на самолети от разстояние до 3000 километра, според руската държавна информационна агенция ТАСС.

Списание Forbes определи базирания в Мордовия радар единственият в Русия, който наблюдава въздушното пространство около Европа. Цената му е 110 милиона долара, допълва изданието.

"Запълването на празнината“, създадена от липсата на радар, ще бъде изключително трудно, обобщава ВЧК-ОГПУ.