Повече от половината американци смятат, че САЩ вече са влезли в рецесия, показват нови проучвания, цитирани от авторитетното списание Newsweek.

Последният индекс на икономически оптимизъм IBD/TIPP, публикуван в петък, установи, че 53 процента от американците смятат, че икономиката е изпаднала в рецесия, а 25 процента казват, че не са сигурни. Само 20 процента смятат, че страната не е в рецесия.

Дори на фона на несигурността, опасенията се повишиха драстично през последния месец. Още през май по-малко от половината американци - 48 процента - твърдяха, че икономиката е в спад, докато 23 процента заявяваха, че САЩ не са в рецесия.

Страховете от рецесията нараснаха през последните седмици, като инфлацията достигна 40-годишен връх миналата седмица, а Dow Jones Average падна под 30 000 за първи път от година и половина в четвъртък.

Тази седмица САЩ навлязоха в "мечи пазар“ за първи път от 2020 г., отбелязвайки първия "мечи пазар“ по време на президентството на президента Джо Байдън. Терминът "мечи пазар“ се използва, когато фондовата борса спадне с поне 20 процента за продължителен период от време, което е сигнал за икономически спад.

Новото проучване също така показа, че повечето американци не смятат, че икономиката ще се подобри скоро.

Само двама от 10 американци смятат, че нещата вървят нагоре – най-ниският рейтинг на доверие, регистриран при анализ на месечните отчети на индекса от януари 2021 г.

Нацията е обезпокоена и от неспособността на Байдън да се справя с икономиката. Дори демократите нямат доверие в Байдън, като само 45 процента дават на президента добра оценка – рязък спад в сравнение с това време на миналата година, когато 80 процента от демократите смятаха, че той се справя добре с икономиката.

Анкетата също така установи, че повече от осем от 10 републиканци и почти 6 от 10 независими дават на Байдън лоша оценка за икономиката.

Превод и редакция: Иван Христов