Президентската надпревара в САЩ през 2024 г. може да бъде запомнена като първите големи "избори с изкуствен интелект“, в които злонамерени играчи ще могат да използват технологията, за да създават "дълбоки фалшиви“ видеоклипове на главни кандидати, казващи неща, които всъщност никога не са били изречени на глас, пише Newsweek.

През последните няколко години бързото развитие на AI направи възможно създаването на изображения и видеоклипове с такова качество, че мнозина стават все по-загрижени за тяхното въздействие върху предстоящите президентски избори в Съединените щати. Освен това се очаква борбата да бъде жестока, тъй като и двамата кандидати активно твърдят, че опонентът им представлява заплаха за американската демокрация. Сред възможните манипулации на общественото мнение на американските избиратели експертите посочват външна намеса, например от Кремъл.

Експертите смятат, че по време на борбата за поста глава на Белия дом е напълно възможно да се очаква появата на генерирани съобщения от Байдън и Тръмп с призиви да не се ходи на избори или с други провокативни послания. Подобни действия могат директно да подкопаят демократичните процеси в Съединените щати, предупреждават експерти в областта на ИТ технологиите. С нарастването на заплахата от злонамерено използване на AI ще нараства и необходимостта от предприемане на подходящи регулаторни мерки за ограничаване на разпространението на такива материали и прилагане на специализиран софтуер за разпознаване на определено видео за автентичност.