Докато Централната банка на Русия обяви "по-бързо“ забавяне на инфлацията и по-малък от очаквания спад на икономическата активност в петък, Министерството на труда на САЩ отчете най-високото годишно увеличение на индекса на потребителските цени (CPI) от 40 години, пише Newsweek в материал, представен без редакторска намеса.

Банката на Русия публикува изявление, в което се казва, че е намалила основния лихвен процент със 150 базисни пункта до 9,50 процента годишно. Въпреки че признава, че "външната среда остава предизвикателство за руската икономика“, от инситуцията казват, че "инфлацията се забавя по-бързо и спадът на икономическата активност е с по-малък мащаб, отколкото Банката на Русия е очаквала през април“.

Междувременно докладът за инфлацията в петък от Бюрото по трудова статистика на САЩ показа, че CPI се е увеличил с 8,6% през годината, приключваща през май. Това е "най-голямото 12-месечно увеличение от периода, приключващ декември 1981 г.“, подчертават от Бюрото.

Увеличението на инфлацията в САЩ на годишна база от 8,6 процента през май надмина увеличението от 8,3 процента, отчетено през април.

Инфлацията в САЩ се покачва много преди Русия да започне атаката си срещу Украйна, но войната не помогна на икономическата ситуация за американците. Цените на някои храни и суровия петрол се покачиха след инвазията, което увеличи допълнително и без това високите разходи за гориво в САЩ, които също се увеличаваха преди войната.

Президентът Джо Байдън многократно сочеше с пръст Путин като част от причината за увеличението на цените. В изявление относно новия доклад за инфлацията Байдън каза, че "покачването на цените на Путин удари тежко през май тук и по света“.

"Цените на бензиностанциите са основна част от инфлацията, а войната в Украйна е основна причина за това“, се казва в изявлението на държавния глава. "Съединените щати са на път да произведат рекордно количество петрол през следващата година и аз работя с индустрията, за да ускоря това производство. Но също така е важно нефтената, газовата и рафиниращата индустрия в тази страна да не използват създаденото предизвикателство от войната в Украйна като причина да се влошат нещата за семействата с прекомерни печалби или повишения на цените“.