Отприщилата се банкова криза в САЩ и Европа дава възможност на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин да изложи допълнителни аргументи в полза на военните действия в Украйна, тъй като финансовите институции на страната са добре изолирани от възможните последствия, коментират в редакцията на американското издание Newsweek.

"Фокус" представя превод на материала без съкращения и редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора й.

Доверието в банковата система на САЩ намаля бързо миналата седмица след втория и третия най-голям банков фалит в историята на страната. И Националната банка на Швейцария трябваше спешно да спаси Credit Suisse от фалит. Икономисти предупредиха, че колапсът на такава голяма институция като Credit Suisse може да предизвика икономически колапс и да има отрицателно въздействие върху руския петрол. Но докато хората на Запад се паникьосват, Путин получава благоприятна възможност.

"Путин се нуждае от образ на объркване и хаос САЩ и Европа, независимо дали става дума за протести като тези в Капитолия на 6 януари, политическа поляризация или икономическа криза. Той просто иска да покаже, че Западът е в упадък и няма да може да подкрепя Киев дълго“, обяснява Майкъл Кимадж, бивш представител по въпросите за Русия и Украйна в отдела за политическото планиране на Държавният департамент на САЩ. 

"Не е съвсем вярно, но това е видът разказ, който той иска да формира, и този тип събития определено са добри за руската общественост“, допълни Кимадж.

Откакто започна военни действия в Украйна миналата година, Путин заклейми западните страни като декадентски и работи за укрепване на връзките с източните държави като Китай и Иран. С подобни изказвания той успокоява руснаците, които се страхуват от засилване на санкциите на Запада, а действията на последния за изостряне на финансовата изолация на Русия само ще са от полза за такъв вид изявления.

Централната банка на Швейцария протегна ръка на Credit Suisse в четвъртък, спасявайки я от колапс, тъй като рискът от банков дефолт се увеличи. Но дори ако Credit Suisse фалира, предизвиквайки икономическа криза в Европа, "това няма да има голямо въздействие върху руските банки и руската финансова система“, заяви пред Newsweek Гари Хуфбауер, гостуващ сътрудник в Института за световна икономика "Питърсън“. Русия е под санкции и икономическа изолация вече една година, а сега банките й са "добре защитени от Запада“.

През юни руският президент остро разкритикува САЩ и техните съюзници, че живеят в миналото, подкрепяйки заблудите, че всички други страни са "втора класа“. И определи санкциите като безумие и безразсъдство. Миналия месец Путин излезе с обръщение по случай първата годишнина от войната и обвини Запада, че се опитва да отклони вниманието на обществото от корупцията и да го обедини в защита на суверенитета на Украйна. Той директно хвърли вината за въоръжения конфликт върху "Запада, украинския елит и правителството в Киев“.

Русия получава определени предимства от факта, че се "огради“ от европейските банки. Но е важно да запомните, че тази страна вече е преживяла огромен икономически спад поради военните действия и въздействието на санкциите.

Като една от трите най-големи сили в света за производство на петрол, Русия отдавна доминира пазара за износ на стратегическата суровина. Когато САЩ и ЕС наложиха санкции върху руския петрол, световните цени скочиха до над 120 долара за барел поради опасения от недостиг на доставки. Експертите отбелязват, че в случай на мащабна и катастрофална икономическа криза ще има нов рязък спад на цените на петрола и газа и това ще нанесе още повече щети на руската икономика.

Путин твърди, че БВП на Русия се е свил само с 2% през 2022 г., но анализатори предупреждават, че Кремъл използва статистиката като оръжие в своята информационна война.

"Кремъл пуска прогнози избирателно, представяйки добре подбрана информация като факти и забравяйки да спомене, че по-голямата част от експертите не са съгласни с подобни оценки“, написа Агате Демаре, директор на мозъчен тръст за глобални прогнози на Отдела за икономическо разузнаване, в статия за Foreign Policy в понеделник. "Москва също не бърза да публикува статистики, които не отговарят на нейната наративна линия“.

Според Демаре има вероятност цифрите за намаляване на руския БВП да бъдат преразгледани и да достигнат 3-4%. Идеалният ръст на БВП е между 2% и 3%.

Руснаците подкрепят Путин, но вече усещат икономическите трудности от военния конфликт в Украйна. Базираната в Москва изследователска група "Хроника“ проведе проучване през февруари, което показа, че хората, които са претърпели икономически загуби от войната, подкрепят по-малко случващото се. Руският опозиционен политик Алексей Миняйло, създател на проекта, заяви, че икономическите последици от военната операция започват да оказват негативно влияние върху пропагандната машина на Путин.

Въпреки обещанията за бърза и лесна победа, Москва не успя да постигне значителен напредък в Украйна. Тя не успя да превземе Киев и бе принудена да мобилизира 300 хиляди мъже, за да продължат военните действия. В момента Украйна използва всичките си ресурси, за да защити Бахмут с надеждата, че до пролетта ще успее да си върне контрола над ключови територии. Но подобни амбиции обезпокояват западните лидери, които казват, че скоро ще бъде невъзможно да се извършват обстрели.

Кимадж отбелязва, че фокусирането върху човешкото страдание на Украйна вреди на имиджа на Русия и следователно пренасочването на такова внимание към глобалната финансова криза би отклонило вниманието на международната общност от Украйна.

"Путин е малко вероятно да се измъкне от тези проблеми с настъпването на кризата, но вниманието ще се насочи към други въпроси. Това няма да помогне на Русия да се представи по-добре на бойното поле и няма да сложи край на човешкото страдание, причинено от Москва, но кризата със сигурност ще й бъде от полза“, обяснява експертът.

Сега има опасения, че запасите от снаряди ще се изчерпят и в тези условия е съвсем ясно, че Киев ще продължи да иска помощ от своите съюзници. Но ако европейците започнат да мислят все повече и повече за собствените си финанси, общественото мнение може да се промени в полза на намаляване на подпомагането на Украйна, особено когато избирателите в техните страни преживяват много трудни времена. И това ще даде добра възможност на Путин да напредне на бойното поле.

"Финансовите сътресения ще отслабят Европа икономически и ще я затруднят да понесе тежестта на военните усилия“, казва Алесандро Ребучи, доцент по международни финанси и приложна макроикономика в Университета "Джон Хопкинс“.

Европейското недоволство от разходите за Украйна във време на повишени финансови притеснения на континента не е нещо ново за ЕС. През есента приблизително 70 000 души излязоха по улиците в Прага, за да протестират срещу увеличенията на цените за отопление и електричество. Със същите искания демонстранти излязоха по улиците в Италия, Германия и Испания.

Кимадж и Ребучи твърдят, че въпреки подобен натиск западните страни едва ли ще оттеглят подкрепата си за Украйна. Събитията от изминалата година показаха, че техните позиции се определят не от икономически фактори, а по-скоро от политически съображения.

"Не мога да си представя, че президентът Байдън или който и да е лидер от Западна Европа ще промени мнението си относно тази военна акция поради поредица от банкови фалити, които със сигурност са важни, но засега ограничени до SVB и сътресения в Швейцария“, заключи Кимадж.