Голям дирижабъл, разработен от китайските военни, е забелязан за първи път в отдалечена база в пустинята на северозападен Китай, показват ексклузивни нови сателитни изображения, получени от CNN.

Аерокосмически експерти заявяват, че изображенията, направени три месеца преди китайски шпионски балон да бъде свален край бреговете на Южна Каролина, биха могли да сигнализират за забележителен напредък в програмата за дирижабли на Китай, демонстрирайки по-гъвкав и маневрен кораб от виждания или известен досега.

Изображения, направени през ноември 2022 г. от американската сателитна компания BlackSky, показват дирижабъл с дължина около 100 фута (3 048 см.) в средата на дълга почти километър писта във военен комплекс в пустиня в северозападен Китай.

CNN показа изображенията на няколко аерокосмически експерти, които потвърждават, според медията, че показват дирижабъла и пистата, покрита от точка за обръщане, използвана за излитане на дирижабли, както и масивен, почти 900-футов хангар за дирижабли.

Изпълнителният директор на Аерокосмическия институт на Оклахома Джейми Джейкъбс заяви, че дирижабълът може да се използва като "небесна подводница" и че изглежда има специално задвижване и навигационни способности, които ще му позволят да остане над терена за дълги периоди от време.

CNN се свързала с няколко офиса на Конгреса и администрацията, запознати с американското разузнаване за Китай, но те са отказали да говорят директно за базата или дирижабъла.

Високопоставен служител на отбраната е отказал да коментира каква заплахи представлява дирижабълът в арсенала на Китай, но е заявил, че тъй като е бил видим, Пентагонът ще е наясно: "Можете да очаквате, че проследяваме обекта, тъй като е достъпен чрез сателитни изображения.“

Въпреки че Китай не е сам в използването на дирижабли - американската армия е използвала балони - това откритие сега потвърждава, че китайската армия използва и трите вида дирижабли: дирижабли, балони и свободно плаващи балони.

900-футов хангар

Когато Китай построи огромния 900-футов хангар през 2013 г., около него не е имало никаква дейност в продължение на години.

Джейкъбс заявява пред CNN, че е малко вероятно подобният на пещера хангар да е бил специално построен за дирижабъла, който се вижда на сателитното изображение.

Според него хангарът за дирижабъл е предназначен за много по-голям самолет. Тоест това може да е знак, че дирижабълът може да е тестово превозно средство.

Допълнителни сателитни изображения, предоставени от CNN, показват, че строителството на хангарния комплекс, което включва подземни изкопни работи и изливане на основи, все още е в ход.