Решение на Държавния съвет на Гърция проправя пътя за връщане на работа на лекарите и медицинските сестри, заети в системата на общественото здравеопазване, които бяха пуснати в отпуск поради отказ да се ваксинират срещу коронавирус, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.  

Произнасяйки се по жалба, подадена от съюза на държавните лекари POEDIN, съдиите от най-висшата администрация на страната заявиха, че мярка, удължаваща отпуска на стотици медицински работници до края на годината, нарушава Конституцията.

По-конкретно съдиите подчертаха, че всяко решение, възпрепятстващо работата на държавните медици, трябва да бъде преразглеждано на редовни интервали, като се вземат предвид последните епидемиологични данни и препоръките на експертите.

В случая със здравните работници в обществената система последният път, когато решението за забрана да работят, без да са ваксинирани, бе преразгледано, е отпреди осем месеца, заявиха магистратите.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис заяви миналия месец, че на неваксинираните здравни работници ще бъде разрешено да се върнат на работа до края на годината. Съобщението му на практика удължи отпуската им.

Около 6500 здравни работници в Националната система за здравеопазване (ESY) бяха отстранени през септември 2021 г., когато изтече крайният срок на министерството, в който те трябваше да се ваксинират.

Половината от тях в крайна сметка се върнаха на работа, след като им бе поставен ваксина, докато около 2200 остават отстранени. От тях 170 са лекари, а останалите са медицински сестри и друг парамедицински и административен персонал.