Според резултатите след преброяването на 97% от гласовете на проведените във вторник избори за Кнесет, дясно-религиозният блок на Бенямин Нетаняху върви към убедителна победа и получаване на мандат да състави отново правителство на Израел, докато лявата партия Мерец остава на крачка от преминаване на прага, пише The  Times of Israel.

Въз основа на текущото преброяване блокът на Нетаняху ще вземе 65 места, въпреки че този брой може да се промени, тъй като се обработват повече бюлетини, включително около 500 000 "двойни плика“, съдържащи бюлетини, пуснати от войници, затворници и дипломати.

В момента Ликуд има 31; Йеш Атид, 24 .; Религиозен ционизъм, 14; Национално Единство, 12; Шас, 12; Юдаизъм на Обединената Тора, 8; Исраел Бейтену, 5 г.; Раам, 5; Хадаш-Таал, 5 и Лейбъристите остават с 4.

Екзитполовете прогнозираха 62 места за блока на Нетаняху, достатъчно, за да осигурят мнозинство и да формират коалиция в 120-местния Кнесет.

Лявата партия Мерец в момента е на косъм от минималните 3,25% гласове, необходими за спечелване на представителство в Кнесета, с 3,2%.

Опозиционната партия Арабски балад също се доближава до прага с 3,04% от общите гласове.

Ислямистката партия Раам, за която се очакваше да спечели четири места според екзитполовете, в момента е доста над избирателния праг от 4,33%, според текущите преброявания, както и Хадаш-Таал с 3,91%.

Ако Балад или Мерец не успеят да спечелят представителство в Кнесета, това допълнително ще увеличи перспективите на Нетаняху за формиране на коалиция.