Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е готов да обмисли ролята на посредник в украинската криза в случай на предложение от всички заинтересовани страни. Това изявление той направи в интервю за CNN.

"Ако и двете страни ме помолят и, честно казано, ако Съединените щати ме помолят“, заяви Нетаняху, запитан дали е готов да посредничи в украинския конфликт. "Ако бъда помолен от всички заинтересовани страни, аз, разбира се, ще разгледам това [предложение]“.

"Аз не се предлагам“, подчерта Нетаняху и добави, че за това са необходими "точният момент и обстоятелства“. "Ако възникнат, със сигурност ще го разгледам“, отново отбеляза премиерът.

Министър-председателят разкри, че в началото на украинската криза е получил предложение за посредничество. "Бях попитан за това в ранните етапи на конфликта в Украйна“, посочи Нетаняху, като подчерта, че по това време "е бил лидер на опозицията“.

Той не пожела да отговори на въпроса от къде е дошло предложението. "Помолиха ме“, заяви той. В същото време израелският премиер подчерта, че "не се е стремил към това", тъй като искането е неофициално. "Казах, че има министър-председател (по това време постът беше зает от Нафтали Бене), нека той реши какво да прави с него. Той опита и не успя", заяви Нетаняху.