Израел ще предприеме енергични действия, за да попречи на Иран да се закрепи военно в Сирия. Това изявление направи във вторник на седмичното заседание на израелското правителство премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от ТАСС.

"Ние ще предприемем енергични действия, за да попречим на иранската армия да се закрепи в Сирия и други райони и няма да чакаме“, разпространяват забележките на премиера от кабинета му.

"Ние ще направим всичко, за да предотвратим връщане към това лошо споразумение (Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма), водещо до появата на ядрен Иран под международна егида. Ще работим открито, от позиция на сила, на международната арена срещу връщане към ядрено споразумение [с Иран], не само в преговори с лидери зад затворени врати, но също така решително и открито в сферата на световното обществено мнение, което сега е наясно с истинските заплахи, произтичащи от Иран“, заяви Нетаняху.

Израел ще продължи да развива съществуващите отношения с Египет, Йордания, ОАЕ, Бахрейн, Мароко и Судан и ще търси нормализиране с други арабски страни в региона, подчерта министър-председателят.

"Ние (новият кабинет на Израел) сме обединени в нашия ангажимент за разширяване на "кръга на мира“ [с арабските страни], в който, сигурен съм, са обединени всички граждани на Израел. След като достигнахме четири исторически мирни споразумения (с ОАЕ, Бахрейн, Мароко и Судан) за четири месеца (от септември 2020 г.), сме решени да задълбочим съществуващите мирни споразумения с шест арабски държави (Египет, Йордания, ОАЕ, Бахрейн, Мароко и Судан) и да добавим исторически споразумения с още арабски страни в региона“, каза премиерът, чиито коментари бяха разпространени от кабинета му.

В понеделник The Times of Israel, позовавайки се на източници, близки до ръководителя на правителството, съобщи, че Нетаняху планира да направи първото си официално чуждестранно посещение от встъпването си в длъжност на 29 декември 2022 г. в ОАЕ. Израелският външен министър Ели Коен и външният министър на Бахрейн Абдел Латиф бин Рашед ал Заяни обсъдиха във вторник насърчаването на двустранните отношения и прилагането на Авраамовите споразумения.

През септември 2020 г. във Вашингтон израелската страна, с посредничеството на САЩ, подписа документи за нормализиране на отношенията с ОАЕ и Бахрейн. На Запад тристранната сделка беше наречена Авраамови споразумения. Впоследствие Судан и Мароко обявиха нормализиране на отношенията с Израел. Преди сключването на мир с ОАЕ и Бахрейн, еврейската държава от арабските страни имаше дипломатически отношения само с Египет и Йордания.

СВПД беше подписан с Иран през 2015 г. с цел преодоляване на кризата около ядреното му развитие от постоянната петорка на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Още от началото Нетаняху бе един от най-гласните противници на споразумението. Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп взе решение през 2018 г. да се оттегли от това споразумение, което Нетаняху, тогавашен ръководител на израелския кабинет, приветства. Настоящият американски лидер Джо Байдън многократно е давал сигнали за желание да върне Вашингтон в ядреното споразумение с Техеран.

Последният кръг от преговори във Виена се проведе през март миналата година. Той беше прекъснат, след като Техеран поиска Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР, елитни части на иранските въоръжени сили) да бъде изключен от списъка със санкции на САЩ и списъка на чуждестранните терористични организации.

На 28 декември говорителят на комисията по национална сигурност и външна политика на иранския парламент Аболфазл Амуи заяви, че Техеран "не възнамерява да прави никакви отстъпки по ядрената си програма“. "Възраждането на СВПД зависи от прагматизма на останалите участници в преговорите“, подчерта той.