"Израел позволява краткосрочно спиране на войната с ХАМАС. Но все още не се говори за пълно прекратяване на военните действия". Това е заявил премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, предава i24 News.

В понеделник, 3 юни, министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху се е обърнал към кабинета, като е дал първата си публична оценка на предложението, представено от президента на САЩ Джо Байдън в петък (31 май), за прекратяване на войната в Газа.

Той е коментирал "пропуските между това, което Израел е предложил, и плана, представен от Байдън, и е заявил, че не е готов да обяви прекратяване на огъня.

"Байдън не спомена една важна подробност - че на втория етап Израел не е съгласен да прекрати войната, а само да "обсъди" нейния край. Какво означава да се обсъжда - Ние обсъждаме само при нашите условия", е заявил израелският премиер.

От гледна точка на Нетаняху показател за "напредъка" на Израел в преговорите е готовността му да обсъди условията за прекратяване на войната.

"Можем да спрем войната за 42 дни с цел връщане на заложниците. Не можем да спрем войната. Иранците и всички наши врагове ни наблюдават, те искат да видят дали ще се предадем", е допълнил Бенямин Нетаняху.