Израел не желае конфронтация с Руската федерация и инциденти между военни самолети на двете страни във въздушното пространство на Сирия. Това заяви в събота израелският премиер Бенямин Нетаняху в интервю за френския телевизионен канал LCI.

"Нашите самолети летят един до друг в небето над Сирия. Досега успяхме да избегнем всякаква конфронтация", посочи министър-председателят. "Ние не искаме военна конфронтация с Русия. Това няма да е в ничий интерес", подчерта той.

Израелският премиер каза още, че в отношенията с руския президент Владимир Путин е намерил компромис, който удовлетворява израелската страна и не нарушава интересите на Москва. "В нашите отношения с Путин ние намерихме компромис, който служи на интересите на Израел и не нарушава националните интереси на Русия“, отбеляза още той.

Отговаряйки на въпроса възможно ли е посредничеството на Израел в уреждането на украинския конфликт, Нетаняху отбеляза, че "е възможно, ако двете воюващи страни го поискат и САЩ не възразят срещу това“. "Израел е част от западния свят. Ние споделяме неговите ценности", подчерта израелският премиер. "Така че, ако има интерес към това [израелско посредничество], тогава ще разгледаме възможността за такава роля“, заяви Нетаняху, който е на посещение във Франция.