Непълнолетен ученик може също да е замесен в разпространението в интернет пространството на секретни документи на Пентагона и американското разузнаване в интернет, съобщава телевизионният канал ABC News.

По данни на медията непълнолетен потребител под псевдонима Lucca е публикувал файлове със секретни данни на други сървъри, след като са били качени в платформата Discord. Според чат администратор на Discord, Lucca е публикувал изображенията на документите на голям сървър с повече от 243 000 членове, както и в общност, посветена на играта Minecraft. Той описа Lucca като един от най-активните членове на чата, който е бил онлайн дори по време на учебните часове. Според него "това е едно хиперактивно дете, което непрекъснато иска да каже всичко на всички“.

ABC News се е свързал с предполагаемия баща на Lucca. Той отказа да коментира ситуацията, като подчерта, че "става дума за дете". Името и възрастта на непълнолетния не се съобщават.

По-рано американските медии съобщиха, че Пентагонът и Министерството на правосъдието на САЩ са започнали разследване във връзка с изтичането на секретни документи. По случая вече има задържан. В четвъртък агенти на Федералното бюро за разузнаване (ФБР) на САЩ арестуваха 21-годишния военнослужещ във Военновъздушните сили на Националната гвардия в дома му в Норт Дейтън, потвърди министърът на правосъдието и главен прокурор на страната Мерик Гарланд.