Поради необичайно топлото време за зимата, мечките в Карпатите излизат от хибернация, съобщава  Укринформ, позовавайки се на изявление във Фейсбук на Националния природен парк "Верховински".

"Необичайно топлото време тази година доведе до процеси, които далеч не съответстват на календарното време. И така, при патрулиране на територията на парка инспекторите откриха следа от най-големия бозайник на Карпатите - кафява мечка. Обикновено през този период той трябва да е в хибернация, но е ясно, че това не се е случило", се съобщава в изявлението.

Учените от парка предупреждават: ако откриете следи от мечка, трябва да напуснете това място възможно най-скоро, защото гладно животно, което е излязло от хибернация, е агресивно.

Също така в АЕЦ "Верховински" (няма да стане да се превежда само с преводач – в първия абзац си го написала Национален природен парк (НПП) "Верховински“)  повторното (ранен) цъфтеж на иглики и типични пролетни растения, което се обяснява и с необичайната топлина на тазгодишната зима, а учените регистрираха наличието на кафява мечка и на територията на Чернобилския резерват.