В рамките на мащабна полицейска операция, проведена в 163 хотела и къщи за гости на територията на цяла Германия, служители на реда са разкрили, че в едно от най-луксозните съоръжения за настаняване в страната са работели нелегални мигранти от Молдова, съобщава вестник BILD.

Акцията е била насочена към разкриването на нелегални имигранти сред почистващия персонал. Установени са общо девет нелегални имигранти, четирима от които - граждани на Молдова. Те са работили "в много скъп петзвезден хотел“. Според BILD става дума за хотел Rosewood в центъра на Мюнхен, който – според справката на изданието, е вероятно "най-скъпия“ в Германия.

Цените за настаняване започват от 700 евро на вечер, а желаещите да наемат апартамент трябва да са готови да платят 28 000 евро. Норвежкият престолонаследник Хокон наскоро отседна там, припомнят от редакцията.

Според служителите по сигурността молдовците не са били наети от самия хотел, а са били служители на фирма изпълнител на услуги, занимаваща се с почистване. Тя очевидно е наела нелегални имигранти, за да може да им плаща по-малко от минималната заплата и да избегне приспадане на застрахователни обезщетения.