"Неотдавнашният арест на бившия офицер от австрийското разузнаване  Егисто Отт по сериозни обвинения в шпионаж за Русия предполага, че Австрия трябва да засили сигурността, за да предотврати руско проникване", е заявил австрийският канцлер Карл Нехамер. Той е допълнил, че обвиненията срещу Отт, който е работил за вече несъществуващата разузнавателна агенция, са "сериозни", предава Associated Press.

"От една страна, тези обвинения трябва да бъдат разрешени от съдебната система. От друга страна е необходима оценка и изясняване на ситуацията със сигурността на страната. Трябва да попречим на руските шпионски мрежи да заплашват страната ни чрез инфилтриране или инструментализиране на политически партии", е коментирал австрийският канцлер.

Той е обявил, че следващия вторник ще свика Съвета за национална сигурност. Наказателният съд във Виена одобри днес 14-дневно удължаване на задържането на Отт. Прокуратурата на Виена отказа да предостави подробности за обвиненията в шпионаж, но съобщи, че те са свързани със "злоупотреба с положение" и са "вредни за Австрия".

Според доклад на австрийския всекидневник Der Standard Отт е заподозрян, че е предал на руските власти потенциално чувствителни данни от мобилните телефони на трима бивши високопоставени служители на австрийското вътрешно министерство още през 2022 г. Той е бил в сътрудничество с бившия член на борда на Wirecard Ян Марсалек, сочен за лидер на българите, обвинени в шпионаж във Великобритания.