Канцлерът на Австрия Карл Нехамер (АНП) приветства изявлението на комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, която призова за "прагматично“ решение на спора относно европейско финансиране за гранични огради, предава обществената медия ORF.

"Това е стъпка в правилната посока и показва, че нашият натиск за конкретни мерки беше важен“, отбеляза Нехамер. Австрийският канцлер призова за предприемане на конкретни мерки на срещата на върха на ЕС следващата седмица, "за да можем да предотвратим незаконната миграция“.

Във вторник Йохансон заяви, че изграждането на стени и огради от бодлива тел не е решение на проблема. "Но ние трябва да защитим нашите външни граници и да използваме фондовете на ЕС възможно най-ефективно, така че не изключвам физическата инфраструктура“.

В речта си комисарят поясни, че няма предвид изграждането на огради и стани. Йохансон също отбеляза, че Европейската комисия не може да финансира всичко, което страните членки искат. Средствата на ЕС в момента се използват например за финансиране на персонала на граничната охрана.

Някои страни от ЕС - включително Австрия - отдавна настояват Европейската комисия също да финансира изграждането на гранични огради по външните граници на ЕС. Съвсем наскоро Нехамер настоя за два милиарда евро от Европейската комисия за разширяването на граничната ограда на България, припомня медията.