Канцлерът на Австрия Карл Нехамер потвърди позицията на официална Виена срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското споразумение, съобщава вестник Salzburger Nachrichen, като уточнява, че съответното изявление е направено преди началото на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана.

Нехамер описа плана за действие на Европейската комисия за Балканския маршрут за мигранти като "първата важна стъпка" в дневния ред на дискусиите. При пристигането си на срещата на върха в албанската столица Нехамер подчерта, че Виена е загрижена не само за западнобалканския маршрут, но и за миграционния маршрут през България, Румъния и Унгария към Австрия. Той повтори, че не подкрепя разширяването на Шенген с България и Румъния.

Има още искания от австрийска страна по отношение на миграцията. Нехамер предложи процедурите за убежище на външните граници на ЕС или т.нар. "директива за отхвърляне“ вместо индивидуални оценки. "Имаме още много неща да си говорим“.

Попитан за Шенген, Нехамер отговори ясно: "В момента няма одобрение за разширяване, което да включва България и Румъния. Трябва повече време. Имаме твърде голям брой мигранти. Имаме 75 000 нерегистрирани мигранти“, обясни канцлерът, като допълни, че "това е въпрос на сигурност“. Президентът на Румъния Клаус Йоханис от своя страна заяви, че иска да продължи разговорите с Австрия. "Ще обсъждаме и ще преговаряме до последния момент“, увери той, според румънски медии. Вътрешните министри на ЕС трябва да вземат решение за разширяването на Шенген в четвъртък, припомня изданието.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прояви разбиране към опасенията на Австрия по отношение на миграцията. "Австрия се нуждае от солидарност и подкрепа, поради което работим специално с нашите австрийски приятели по въпроса“, каза фон дер Лайен, цитирана от агенцията ANSA. "Австрия е особено засегната от потоците мигранти, идващи по Балканския маршрут, и ако погледнем нелегалната имиграция, виждаме, че тя се е утроила спрямо миналата година", подчерта тя.

На срещата на върха, на която са поканени 27-те държавни и правителствени ръководители на ЕС и шестте държави от Западните Балкани – Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово – и която се провежда за първи път в региона на Западните Балкани сигурността също е проблем в допълнение към миграцията, подчертава още вестникът.