Канцлерът на Австрия Карл Нехамер ще приеме нидерландския министър-председател Марк Рюте на среща във Виена в четвъртък, в кулоарите на която се очаква да дадат разяснения пред репортери за отказа на двете страни да подкрепят присъединяването на България към Шенгенското споразумение, става ясно от агендата на държавната информационна агенция APA и тази на Reuters.

В съобщение на официалната интернет страница на парламента на Нидерландия се пояснява, че срещата между Нехамер и Рюте "ще бъде посветена на извънредния Европейски съвет на 9 и 10 февруари 2023 г.“ Темите, които ще бъдат обсъдени в рамките й, включват "войната в Украйна, миграцията и европейската икономика“, се допълва още в съобщението.

Австрия наложи вето на присъединяването на България и Румъния към Шенген през декември миналата година, като аргументира решението си с проблема с нелегалната миграция. В навечерието на посещението си в България по-рано тази седмица канцлерът на Австрия потвърди позицията на кабинета му срещу разширяването на Шенгенското пространство.

"Докато Шенгенското пространство не работи и - например в Германия – се осъществяват гранични проверки с други страни-членки на Шенгенското споразумение като Австрия, точно както много други европейски страните го правят, можем да използваме това пространство, а не да се разширяваме. Следователно ветото на Австрия в Шенген ще остане в сила, докато ситуацията не се промени фундаментално“, категоричен бе Нехамер.

В понеделник, по време на посещението си в Елхово на българо-турската граница, австрийският канцлер призова за промени в законодателството на Европейския съюз. Освен това той поиска два милиарда евро от Комисията за укрепване на охраната по границите на България, предаде по-рано ORF, най-голямата обществена медия в Австрия. До този момент Европейската комисия отказва да отпуска средства за изграждането на огради, но подпомага финансово подобряването на инфраструктурата по границата.

В средата на декември миналата година министър-председателят на Нидерландия Март Рюте обяви две условия за присъединяването на България към Шенгенското пространство – да приключи механизма за мониторинг на Шенгенската информационна система и да бъде направена нова оценка по Механизма за сътрудничество и проверка.

По думите му изискванията може да бъдат изпълнени до лятото и ако има положително развитие по двата въпроса, България може да се присъедини към Шенгенското пространство.

"Както съм казвал и преди, ние не казваме "не" на България, а "не сега". Искаме да видим пълен контрол на българската граница и подходящи доказателства за това, и второ, приключване на работата в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, надявам се това да стане преди лятото, аз съм оптимист“, обясни Рюте преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 15 декември.