Решително прокремълският редактор на руския държавен новинарски канал RT изрази гняв в събота, че офицерите за набиране на служители изпращат повиквателнни на грешните хора, докато разочарованието от военната мобилизация нараства в цяла Русия, пише Reuters.

Съобщението в сряда, обявяващо първата мобилизация в Русия от Втората световна война насам, за да се попълнят редиците на руската армия, воюваща в Украйна, предизвика наплив към границата на отговарящи на условията мъже, арести на над 1000 протестиращи и безпокойство сред големи части от населението, припомня агенцията.

Според Reuters, сега дори официалните поддръжници на Кремъл, което е почти нечувано в Русия от началото на инвазията преди седем месеца, отправят критики към държавния глава.

"Беше обявено, че могат да се набират редници до 35-годишна възраст. Призивите са насочени към 40-годишни“, оплаква се главният редактор на RT Маргарита Симонян в канала си в Телеграм. "Те вбесяват хората, сякаш нарочно, сякаш от злоба. Сякаш Киев ги е изпратил“.

В друг рядък публичен знак на недоволство на върха, руското министерство на отбраната заяви в събота, че заместник-министърът на логистиката четиризвезден генерал Дмитрий Булгаков е бил сменен, "за да премине на друга позиция“. Не се представят повече подробности, пише Reuters.

Според обявената частична мобилизация, трябва да бъдат набрани 300 хиляди души.

Из цяла Русия се появиха съобщения за мъже без военен опит или в наборна възраст, които са получили повиквателни.

В събота ръководителят на Кремълския съвет по правата на човека Валери Фадеев обяви публично, че е писал до министъра на отбраната Сергей Шойгу с молба за "спешно решение“ на проблемите с мобилизацията.

Неговата публикация в Телгерам от 400 думи критикува използването процеса на избиране на кандидати и изброява няколко случая на неправилно набиране, включително медицински сестри и акушерки без военен опит.

"Някои (вербовчици) връчват призовките в два през нощта, сякаш смятат, че всички ние избягваме набора“, каза той.

В петък, два дни след началото на набирането, министерството на отбраната изброи някои сектори, в които работодателите могат да номинират работници за съкращения.

Особено възмущение възникна сред етническите малцинства в отдалечени, икономически изостанали райони на Сибир, където професионалните въоръжени сили на Русия отдавна набират непропорционално големи количества, отбелязва Reuters.

Хората чакат с часове на опашки за Монголия, Казахстан, Финландия и Грузия от сряда, опасявайки се, че Русия може да затвори границите си, въпреки че Кремъл твърди, че съобщенията за изселването са преувеличени.

Губернаторът на руския регион Бурятия, който се намира на границата с Монголия и е дом на монголското етническо малцинство, призна в петък, че някои са получили документи по погрешка и каза, че тези, които не са служили в армията или имат заболявания няма да бъдат призован.

В събота Цахия Елбегдорж, президент на Монголия до 2017 г. и сега ръководител на Световната федерация на Монголия, обеща топло посрещане на онези, които бягат от военна служба, и директно призова Путин да прекрати войната.

"Бурятските монголи, монголите от Тува и монголите от Калмик... не бяха използвани като нищо повече от пушечно месо“, заяви той във видео съобщение, носейки лента в украинско жълто-синьо и имайки предвид три монголски етнически групи в Русия. "Днес бягате от бруталност, жестокост и вероятно смърт. Утре ще започнете да освобождавате страната си от диктатурата“.

Антивоенната група "Весна“ призова в социалните медии за нови демонстрации в цяла Русия в събота вечерта, след като повече от 1300 протестиращи бяха арестувани в 38 града в сряда.

Министерството на вътрешните работи на руския регион Северна Осетия посъветва хората да не се опитват да напуснат страната за Грузия през граничния пункт Верхни Ларс, където според данните чакат 2300 коли.