Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя заяви, че унищожаването на Каховската водноелектрическа централа може да се квалифицира като военно престъпление на Украйна. Съответното той заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва вестник "Коммерсант“.

"Умишленият саботаж, предприет от Киев срещу обект от критична инфраструктура, има изключително опасен характер и по своята същност може да се класифицира като военно престъпление или терористичен акт. Атаките срещу съоръжения, съдържащи опасни сили, са изрично забранени от международното хуманитарно право, а язовирите са изрично споменати в член 56 от първия допълнителен протокол към Женевската конвенция от 1977 г.“, припомни Небензия.

Каховската ВЕЦ рухна в ранните часове на 6 юни, а отприщилата се вода предизвика наводнения в прилежащите населени места. По данни на украинските власти 80 населени места са застрашени от наводнения. Русия и Украйна извършват евакуация на живеещите в контролираните от тях територии.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за взривяването на язовира и поискаха спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Има и версия, че язовирът се е срутил сам поради получени по-рано щети.