Стремежът на Запада да нанесе стратегическо поражение на Руската федерация изисква от Москва да предприеме всички необходими ответни стъпки, включително във военната сфера, за да гарантира сигурността на Съюзната държава Русия и Беларус. Това подчерта постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, говорейки на заседание на Съвета за сигурност, предава ТАСС.

"На фона на открито декларираното желание на НАТО да нанесе стратегическо поражение на Русия е очевидно, че подобни действия изискват от нас да предприемем всички необходими реципрочни стъпки, включително във военната сфера, за да гарантираме сигурността на Съюзната държава Русия и Беларус. Именно в тази посока вървят мерките, обявени от президента на Русия, които толкова изплашиха режима на [Владимир] Зеленски и неговите западни спонсори“, коментира дипломатът.

"Или сериозно очаквахте, че няма да отговорим правилно на вашите провокативни агресивни действия?“, цитира агенцията думите на Небензя към дипломатите в ООН.

Според него загрижеността за глобалната стабилност от страна на западните страни изглежда крайно лицемерна дори на фона на провокативната им дейност извън Европа. "Много въпроси, и не само за нас, но и за други държави, предизвиква създаването на т.нар. партньорство за сигурност AUKUS между САЩ, Великобритания и Австралия, както и обявените планове за изграждане на атомни подводници в неговите рамки“, отбеляза постоянният представител на Руската федерация в световната организация. "Неведнъж бе отбелязвано, че създаването на този блок като цяло провокира напрежение, подкопава усилията за поддържане на мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион и формира предпоставките за началото на нов кръг от надпреварата във въоръжаването. Въпреки това, както знаем, подобни съображения никога не са спирали американците и техните съюзници, те се грижат само за запазването на собственото си геополитическо господство“, увери руският дипломат.

Руската страна не е изненадана от "подобно двуличие". "Украинската криза ясно го демонстрира, а западните страни никога не са взимали предвид интересите на самите украинци. Неотдавнашен впечатляващ пример е решението на Лондон да достави на Киев бронебойни снаряди с обеднен уран. Всички знаем със сигурност за тежките последици от използването на такива токсични боеприпаси в районите, където са били използвани“, подчерта още Небензя.