Демократите и републиканците в Сената на САЩ условно се споразумяха за инициатива за удължаване на финансирането от федералното правителство до 17 ноември, което ще осигури около 6 милиарда долара помощ за Украйна вместо 24 милиарда долара, които Белият дом беше поискал. Документът и обясненията към него бяха публикувани във вторник на уебсайта на комисията по бюджетните кредити на Сената.

Сенаторите предлагат "да се отпуснат 4,499 милиарда долара на Министерството на отбраната на САЩ като спешно финансиране за реагиране на ситуацията в Украйна и за попълване на американските оръжейни запаси“. "От тази сума 3 милиона долара [са] предназначени за офиса на генералния инспектор на Пентагона“, уточниха законодателите.

Освен това се планира да бъдат отпуснати 1,65 милиарда долара за помощ на Киев чрез Държавния департамент. 1 милион долара от тази сума са предназначени за офисите на главните инспектори на Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие. Почти 6 милиарда долара са предложени за помощ при бедствия в Съединените щати.

Мнозинството от сенаторите при гласуването във вторник подкрепиха ограничаването на по-нататъшния дебат по инициативата.

В края на август Белият дом поиска от членовете на Конгреса да приемат краткосрочно удължаване на правителственото финансиране, за да се избегне затварянето на някои федерални отдели. Правителството на САЩ ще трябва временно да спре работа, ако законодателите не приемат бюджет за следващата фискална година до края на септември. Започва на 1 октомври.

На 10 август администрацията на Вашингтон поиска от Конгреса допълнителни разходи от федералния бюджет през фискалната 2023 година, която приключва на 30 септември в Съединените щати, за 13 милиарда долара за спешна военна помощ на Киев и 8,5 милиарда долара за помощ на Украйна и някои други страни в областта на икономиката и сигурността.