Министерството на правосъдието на САЩ обяви назначаването на специален прокурор, който да разследва боравенето на президента Джо Байдън с чувствителни правителствени документи - разследване, което може да хвърли сянка върху очакваната кандидатура на демократа за втори мандат на изборите през 2024 г., съобщава Reuters.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд направи съобщението часове, след като адвокат на Белия дом разкри, че правният екип на Байдън е открил втори комплект секретни документи от мандата му като вицепрезидент в складово помещение в дома му в Делауеър. Белият дом съобщи понеделник, че секретни документи са били открити през ноември в мозъчен тръст във Вашингтон.

Гарланд поясни, че с разследването ще се заеме Робърт Хър, бивш главен прокурор на Мериленд.

В САЩ назначават специални прокурори за разследване на политически чувствителни скандали. Те изпълняват своите отговорности с известна степен на независимост от ръководството на Министерството на правосъдието, включително Гарланд, който бе назначен от Байдън. Специалните прокурори понякога, но не винаги, повдигат наказателни обвинения.