Обилни валежи, донесени от бурята "Елиас“, предизвикаха наводнения в северната част на Евбея, втория по големина остров в Гърция, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

В село Ровиес, на северозападния бряг на острова, повече от 40 къщи са били наводнени в резултат на преминаващата през селището река, която е излязла от бреговете си. Спасителните екипи работят активно за евакуиране на хора, които са блокирани в наводнените райони, като според съобщенията част от тях са хванати в капан в жилищата си.

Кметът на Лимни Йоргос Цапурниотис определи ситуацията като "опасна“ и призова жителите да ограничат пътуванията. Той заяви, че западната част на общината, простираща се от Ровиес до Лимни, сега е осеяна с отломки, "тъй като цялата планина се е смъкнала в селищата“.

Подобни критични условия се наблюдават и в туристическия курорт Пефки. Реките са придошли, текат през селището, което е довело до блокиране на множество хора. Аварийните екипи са ангажирани в усилията за евакуация и преместване на лица на безопасни места. Множество къщи са наводнени, а дървета са съборени от силните ветрове.

Междувременно бурята "Елиас“ засегна и Халкида, столицата на Евбея. От 04:00 часа сутринта в града се излива значителен обем вода. Пожарната се е включила активно в изпомпването на вода от наводнените мазета. Малко след 05:00 часа сутринта е имало прекъсване на тока в обширен район северно от Халкида.