Вълна от проливни дъждове и наводнения засегна части от Хърватия, Словения и автономната област Войводина в Сърбия, съобщава македонското електронно издание "Плюс Инфо“.

Двама души са ранени при силна буря в Нови Сад, придружена с дъжд и градушка. Екипи на "Бърза помощ“ са се отзовали на няколко сигнали за бедстващи граждани, включително за верижна катастрофа. В няколко квартала на града движението е било преустановено.

В резултат на лошото време в Словения се съобщава за 16 свлачища, а пожарникари и около 100 войници помагат за извличането на вода от мазетата на сгради и складове в цялата страна. Затруднено е движението по няколко пътя в страната.

Тежко е положението и в Хърватия, където водите в реките Корана и Зарманя са достигнали рекордни нива. В района на Сисак са изпратени подразделения на армията, след като един от насипите по река Купа е поддал. Три населени места в района на Баня са изцяло откъснати. За сериозни проблеми с придошлите води се съобщава и в Карловац.

Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви пред медиите, че ситуацията в Хърватска Костайница остава сложна, но че са положени усилия и че "се правят стъпки напред". На въпрос дали е доволен от скоростта, с която се изгражда системата за защита от наводнения в града, той отговори, че "може и по-добре“.