Наводнения в два от най-засегнатите от земетресенията от началото на февруари провинции в Турция – Шанлъурфа и Адъяман - отнеха живота на най-малко петима души, предава телевизионният канал NTV, като допълва, че още девет души са в неизвестност.

Губернаторът на Шанлъурфа Салих Айхан потвърди пред телевизията, че четирима жители на провинцията са станали жертва на бедствието.

В региона валят проливни дъждове, улиците на градовете са залети от кални потоци. Властите молят хората да напуснат наводнените райони и да не остават в домовете си и други сгради. По-рано в Шанлъурфа бяха наводнени помещенията за интензивно лечение на детското отделение на болницата. Наводнения са регистрирани и в райони, където са разположени палаткови и контейнерни лагери след поредицата силни земетресения в югоизточната част на страната. Отменени са занятията в училищата, служителите в държавната администрация са пуснати в платен отпуск.

Според Айхан властите контролират ситуацията. В района работят спасители, хората, които не могат сами да се придвижат на безопасни места, се евакуират с хеликоптери. "Тече усилена работа. Валежите вече са почти 200 мм на квадратен метър. Има сериозни щети на превозни средства. Това е първият път, в който подобно бедствие се случва в нашата провинция", уточни губернаторът. Той обяви и евакуацията на местна болница, откъдето са откарани около 200 пациенти.

На свой ред турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че в съседната провинция Адъяман, окръг Тут, дете на година и половина е загинало. Кални потоци, причинен от проливни дъждове, наводни контейнерна къща с хора вътре.

Много селища в Шанлъурфа и Адъяман вече са практически потопени под вода. Мръсотия, пръст и камъни се носят заедно с водата по улиците на градовете с висока скорост, влачейки коли и отломките на малки постройки със себе си.