Алексей Навални се бори с "мистериозно заболяване“ в затвора, което може да е причинено от "някаква бавнодействаща отрова“, и е отслабнал с осем килограма за малко повече от две седмици, предава Reuters, като се позовава на негова говорителка.

В ранните часове на миналата събота в наказателната колония в Мелехово, където Навални изтърпява наказанието си, е била извикана линейка, разказва Кира Ярмиш във видео в Twitter, записано на фона на "тревожна музика“.

По думите й Навални е съобщил за "неизвестно стомашно оплакване“, от което лекарите в колонията са го лекували в миналото. Тогава те са му инжектирали лекарство - обаче са отказали да посочат какво точно.

"Не изключваме, че точно в този момент Алексей Навални е бавно отровен, убит бавно, така че да привлича по-малко внимание“, казва Ярмиш в обръщението си в Twitter.

"Той е държан в наказателна килия с остри болки без медицинска помощ“, допълни тя.

На въпрос относно твърденията, че Навални може да е отровен, от Кремъл отговориха, че не следят здравословното му състояние и че това е въпрос на федералната пенитенциарна служба. Тя обаче не е отговорила на молба на агенцията за коментар.

Навални, който излежава присъда от близо 12 години по няколко обвинения, на свой ред заяви, че във вторник е бил върнат обратно в изолирана килия и е бил принуден да търпи "изключително адски“ условия.

Ярмиш на свой ред допълни, че Навални е имал подобни болки в стомаха през януари, след като е бил лекуван с антибиотици за вирус и тогава отново е отслабнал много.

Германското правителство заяви в сряда, че е много притеснено от влошаващото се здравословно състояние на Навални.

Навални е бивш адвокат, който стана известен преди повече от десетилетие с критики към елита около руския президент Владимир Путин. Поддръжниците му го представят като руския Нелсън Мандела, който един ден ще бъде освободен от затвора, за да ръководи страната.

Руските власти обаче гледат на него и поддръжниците му като на екстремисти с връзки с разузнаването на САЩ, което иска да дестабилизира Русия. Те забраниха движението му, принуждавайки много от последователите му да избягат в чужбина.

През 2020 г. Навални оцеля при предполагаем опит да бъде отровен с нервнопаралитичен агент по време на полет. Навални обвини руската държава в опит да го убие. Москва отрече.