"Навални“, филм за епопеята около предполагаемото отравяне с "Новичок“ на руския опозиционер Алексей Навални и лишаването му от свобода, спечели наградата на Академията за най-добър документален филм в ранните часове на понеделник сутринта, съобщава Politico.

Двете деца на Навални и съпругата му Юлия присъстваха на церемонията в Лос Анджелис и се присъединиха към режисьора на филма на сцената, за да приемат наградата.

"Съпругът ми е в затвора само защото казва истината, съпругът ми е в затвора само за защита на демокрацията“,заяви Юлия Навална. "Алексей, мечтая за деня, в който ще бъдеш свободен и страната ни ще бъде свободна. Бъди силен, любов моя“.

Навални, дългогодишен критик и политически опонент на руския президент Владимир Путин, 46-годишен, в момента е в затворническа колония на около 120 километра източно от Москва.

Той беше арестуван при завръщането си в руската столица през януари 2021 г., след като прекара пет месеца в германска болница за лечение на предполагаемо с нервнопаралитично вещество. Руското правителство отрече всякакво участие в отравянето.

Навални беше осъден на две години и половина затвор от руски съд за нарушаване на условията на условното му освобождаване. През март 2022 г. той получи още една деветгодишна присъда по обвинения в измама.

Документалният филм проследява политическия възход на Навални, за да се превърне в най-известната на Запад опозиция на Путин и документира разследване на Bellingcat за неговото предплагаемо отравяне, както и последвалото му лишаване от свобода.

В своята благодарствена реч режисьорът Даниел Роер посвети наградата на Навални и "всички политически затворници по света“.

"Алексей, светът не е забравил вашето жизненоважно послание към всички нас“, отбеляза Роер. "Не можем, не трябва да се страхуваме да се противопоставим на диктаторите и авторитаризма, където и да надигнат глава“.