Министърът на правосъдието на ФРГ Марко Бушман призна, че Германия носи отговорност за войната в Украйна, заради подкрепата, която е оказвала за завършването на газопровода "Северен поток 2“, съобщава европейската редакция на Politico.

"Знаейки какво правим днес, решението да продължим със "Северен поток 2“ след анексирането на Крим през 2014 г. беше приносът на Германия за избухването на войната в Украйна“, заяви Бушман в приветствената си реч за откриването на срещата на министрите на правосъдието на страните от Г-7 в Берлин.

Той добави, че е дълг на Германия да се "изправи директно срещу тази истина“ и да "извлече правилните заключения“ от нея.

Версия на цитата на Бушман също беше споделена в профила на Министерството на правосъдието на ФРГ в социалната мрежа "Туитър“.

Изявлението косвено е в разрез с позицията на канцлера Олаф Шолц, който отдавна защитава тръбопровода. През декември миналата година той отново описа "Северен поток 2“ като "проект на частния сектор“.

Бушман беше домакин на съвместна среща на министрите на правосъдието на Г-7 в Берлин във вторник. В рамките й бе договорено съдебните власти на страните от формата да си сътрудничат по-тясно в разследването на военните престъпления, извършени от руснаците в Украйна.