Парламентарните избори в Гърция ще се проведат на 21 май, обяви министър-председателят Кириакос Мицотакис в рамките на заседание на правителството, излъченo по телевизионния канал EPT1.

"Националните избори ще се проведат в края на четиригодишния мандат [на сегашния кабинет], по-точно на 21 май“, поясни Мицотакис.

"Ако се наложи втори тур на изборите (при невъзможност да се състави правителство въз основа на резултатите от първия тур – бел. ред), за да се преодолеят проблемите, свързани с пропорционална избирателна система, тогава те ще се проведат на най-късно до началото на юли“, допълни гръцкият премиер.

"Става въпрос за абсолютно последователно планиране на датите на парламентарните избори в съответствие с това, което предвижда Конституцията на страната", обясни Мицотакис.

"При това то отчита поредица от важни събития в обществено-икономическия живот, като провеждането на национални изпити в учебните заведения и началото на туристическия сезон. Междувременно ние продължаваме да работим. Разбира се, имаме грешки, но сме тук, за да ги коригираме. Нашият лозунг сега е: вървим напред заедно, променяйки Гърция, още по-безкомпромисно и още по-смело“, допълни премиерът на южната ни съседка.

По-рано министър-председателят заяви, че изборите ще се проведат през май, но избегна да посочи точна дата. След влаковата катастрофа от 28 февруари, при която загинаха 57 души, популярността на управляващата "Нова демокрация“ намаля в социологическите проучвания.  

Въз основа на резултатите от изборите разпределението на местата за политическите партии ще бъде извършено съгласно пропорционалната система, приета по време на управлението на настоящата опозиционна партия СИРИЗА - ПА, която не позволява на никоя партия самостоятелно да формира правителство при сегашното съотношение на силите. Повторни избори могат да се проведат не по-рано от 20 дни след първите.

По данни на Ekefalonia.gr победилата партия според новото избирателно законодателство ще получи бонус от 30 допълнителни места в парламента, а не 50, както беше досега. За да контролира парламента, правителството трябва да има поне 151 места в 300-местния законодателен орган.