Насилието срещу ЛГБТК+ достигна най-високата си точка през последното десетилетие в Европа и Централна Азия през 2022 г., съобщава европейската редакция на Politico, позовавайки се на доклад, публикуван от Европейската международна асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните (ILGA).

Регионът отбеляза рязко увеличение на насилието срещу ЛГБТК+ лица, включително планирани атаки, но също и самоубийства, на фона на "нарастващата и широко разпространена реч на омразата от политици, религиозни лидери, десни организации и медийни експерти“.

Случаите на насилие от миналата година включват стрелбата пред гей бар в Осло, когато загинаха двама души, а още 21 бяха ранени, както и подобно нападение срещу ЛГБТК+ място в Братислава, при което двама души бяха убити от въоръжен мъж.

"Тази година видяхме, че насилието става все по-планирано и смъртоносно, карайки ЛГБТК+ хората да се чувстват несигурни в страните в цяла Европа“, изтъкна изпълнителният директор на ILGA в Европа Евелин Паради в прессъобщение.

"Видяхме доказателство, че речта на омразата срещу ЛГБТК+ не е просто думи на маргинални лидери, а реален проблем с ужасни последици за хората и общностите“, добави Паради.

Докладът, който се публикува всяка година и обхваща 54 държави в Европа и Централна Азия, както и четири европейски институции, се основава на публично достъпна информация, допълнена от интервюта с активисти за правата на човека, правни експерти и неправителствени организации.

Речта на омразата също се увеличава, констатира докладът - голяма част от нея е свързана с транссексуалните хора. Такава реч от политици и държавни служители бе докладвана в 23 страни в Европа, както и в Азербайджан.

И все пак "присъдите срещу извършители на престъпления от омраза са се увеличили в 10 европейски държави и Азербайджан, а все повече длъжностни лица и представители на медиите са били изправени пред съда за престъпления и реч на омразата в седем европейски държави.