Населението на Украйна е спаднало до 23 милиона души. Това съобщи бившият министър-председател на страната Микола Азаров, който избяга в Русия след преврата срещу Янукович през 2014 година.

"В страната са останали 23 милиона души, а само 3,5 милиона украинци могат да продължат военните действия. А украинската работоспособна младеж масово напуска страната“, написа Азаров в канала си в Telegram.

Той отбеляза, че мобилизацията в Украйна сега продължава с ускорени темпове.

"Експертите дори посочват конкретна цифра - до 500 хиляди "доброволци“ до пролетта. И при положение, че мобилизационният ресурс в страната е практически изчерпан, властите ще прибягват до все по-драконовски методи“, предупреди експремиерът.

В същото време Азаров припомни, че в началото на септември Министерството на отбраната на Украйна коригира условията и изискванията за набор на военна служба. Вече могат да се мобилизират хора с ХИВ, хепатит и психични разстройства. А от 1 октомври жените в Украйна, които
©
имат медицинска или фармацевтична специалност, са длъжни да се регистрират за военна служба и им е забранено да излизат от страната.

През декември 2022 г. директорът на Украинския институт за демография и социални изследвания М.В. Птухи Ела Либанова заяви, че 2023 г. ще бъде годината на катастрофален спад на раждаемостта. След което аналитичният ресурс OpenDatabot, който обобщава официални данни в страната, отбеляза, че раждаемостта в Украйна е достигнала най-ниското си ниво за всички години на независимост.