Европейската комисия одобри предложение за включване на заобикалянето на санкциите на ЕС срещу Русия в списъка на криминалните престъпления, според който физическите лица, които нарушават ограничителните мерки, може да бъдат осъдени на 5 години затвор, а юридическите лица – да бъдат глобени с 5% от общия оборот на компаниите годишно. Това се посочва в изявление на ЕК, разпространено от Брюксел.

"Нарушаването на санкциите на ЕС е сериозно криминално престъпление. Налагането на ограничителни мерки на ЕС... показва трудността при идентифицирането на активи, притежавани от олигарси, които ги крият в различни юрисдикции чрез сложни правни и финансови структури. Предложената директива ще установи еднакво ниво на наказание във всички държави-членки, като по този начин се затварят съществуващите правни вратички и се увеличава възпиращият ефект от нарушаване на санкциите на ЕС“, се казва в съобщението.

Европейската комисия предлага да се установят "общи основни стандарти за наказание" за нарушаване на санкциите на ЕС срещу Русия. "В зависимост от престъплението физическо лице може да бъде подложено на максимално наказание лишаване от свобода от най-малко пет години, компаниите може да бъдат подложени на глоба в размер на най-малко 5% от общия оборот на юридическото лице (компания) за годината, предхождащи решението за глобата“, обясниха от ЕК.